Kontracepcijske tablete – Moja izkušnja

Zadnjič sem na instagramu začela temo o kontracepcijskih tabletah in veliko punc mi je pisalo, če lahko objavim svojo izkušnjo. Po veliko raziskavah in pogovoru s puncami, ki so jih prav tako nehale jemati, sem se za to odločila tudi jaz. Pisala bom o stvareh, ki sem jih jaz osebno izkusila v obdobju, ko sem jih jemala in kaj sem opažala, ko sem z njimi prenehala. Objava je subjektivna, pred vsemi spremembami in za vsa vaša opažanja pa se obrnite na vašega ginekologa oziroma zdravnika. Tukaj je moja izkušnja s tabletkami in zakaj jih odsvetujem.

O kontracepcijskih tabletah

Kontracepcijske tablete uporabljajo ženske za preprečitev zanostive, regulacije menstrualnega ciklusa, blaženje bolezni povezanimi s hormoni in za zdravljenje aken.

Recept za kontracepcijske tablete vam izda osebni ginekolog. Tablete se jemlje vsak dan, ob isti uri. Večinoma vsebujejo kombinacijo obeh ženskih spolnih hormonov – estrogena in progesterona. Preprečujejo ovulacijo ter zgostijo sluz v materničnem vratu, da ta postane težje prehoden za semenčice. S kontracepcijskimi tabletami se zavira produkcija lastnega estrogena. Jemanje tabletk bi lahko opisali tudi kot umetno menopavzo na sintetičnih hormonih. Zanesljivost kontracepcijskih tablet je 99.7%, zato sodijo med najbolj zanesljivo vrsto kontracepcije.

Pogosti nezaželeni stranski učinki jemanja so vmesni rjavi/krvavi izcedki, zelo šibke menstruacije ali celo izostanek le te, pridobitev telesne teže, glavoboli, napetost v dojkah, akne, spremembe razpoloženja, upad libida itd.

Poleg tega pa obstajajo še nekatera tveganja, ki se lahko pojavijo zaradi jemanja kontracepcijskih tablet: strdki, bolezni jeter, povišan nivo sladkorja v krvi, slabosti, bruhanja…Nekje sem tudi zasledila podatek, da naj bi imele ženske na tabletkah kar 40% večjo možnost, da zbolijo za depresijo.

Moja izkušnja s kontracepcijskimi tabletami

Tabletke sem začela jemati nekje Novembra 2015, ko sem začela z bivšim fantom. Takrat se mi je to zdela najzanesljivejša vrsta kontracepcije, pa tudi nihče ni govoril o kakšnih stranskih učinkih in nevarnostih, zato sem se brez problema odločila za to. Naročila sem se pri ginekologu, ki mi je po 10 minutnem pogovoru brez problema izdal recept za 3 pakete tabletk Qlaira. Vprašal me je le če vem, kako dolg je moj menstrualni cikel, če kadim in kakšno vrsto kontracepcije sem uporabljala do sedaj.

Po prvih treh mesecih nisem opazila skoraj nič sprememb, zato sem se po ponovnem obisku strinjala, da mi predpiše 6 paketov, ki zadostujejo za pol leta.

Opažanje sprememb po začetku jemanja kontracepcijskih tablet

Par tednov po zadnjem obisku ginekologa sem začela opažati spremembe – pozitivne in negativne. Moj menstrualni cikel se je uskladil, tako da sem točno vedela, kdaj bom dobila menstruacijo, prav tako pa sem imela manj močno in je trajala samo 3 – 4 dni. Začele pa so se težave, ki so kasneje sicer izginile, ampak so vseeno vredne omembe.

Bila sem v zadnjem letniku srednje šole, zato sem mislila, da sem bila utrujena od šole in od vsega drugega napora, ne pa od tabletk. Velikokrat sem takoj po šoli morala vsaj za eno uro spat, če ne drugače sem pa celo popoldne preležala v postelji. Počutila sem se zelo šibko, tudi energije nisem imela za nič. Tudi starši so se čudili mojemu pomanjkanju energije, ampak sem jo počasi začela dobivati nazaj, zato ni bilo neke večje zaskrbljenosti.

Doživljala sem tudi velika nihanja razpoloženja, pa nisem vedela ali naj krivim probleme v zvezi, stres v šoli ali samo puberteto. Nikoli se nisem počutila preveč srečno, vedno sem imela občutek, kot da me je nekaj držalo nazaj. V tem obdobju sem se počutila zelo osamljeno, postala sem tudi zelo introvertirana.

Potem pa je prišel začetek faksa, novo okolje, novi ljudje, novo življenje. Začelo se je obdobje, ko še sama nisem vedela točno kaj se dogaja. Samo živela sem iz dneva v dan, hodila na faks, v službo, potem pa domov. Nisem čutila nobenih posebnih čustev, postala sem nekako otopela in se sprijaznila z vsako situacijo v katero sem bila postavljena. V sebi nisem imela moči, da bi se postavila zase in kaj spremenila, zato sem večino časa počela bolj kot ne iste stvari in imela vedno iste težave in čustva.

Zakaj sem prenehala z jemanjem kontracepcijskih tablet

Ta otopelost in nezainteresiranost za napredek ali spremembe sta bila glavna razloga, zakaj sem se odločila prenehati z jemanjem tabletk. Imela sem občutek, kot da se vrtim v krogu in nikoli nič ne spremenim, samo vse se ponavlja. Poleg tega pa sem prekinila zvezo s fantom, in čeprav sem že prej razmišljala, da bi prenehala z jemanjem, je bil to še dodaten razlog.

Okoli avgusta 2018 sem zadnjič obiskala ginekologa glede tabletk, novembra pa sem jih nehala jemati. Sedaj sem že 9 mesecev brez in opažam ogromne spremembe.

Prve tri mesece po prenehanju sprememb tako rekoč ni bilo. Vse je bilo normalno, tudi menstruacije še vedno redne, razpoloženje tudi ok, nič posebnega. Ko pa sem se vrnila iz Tajske nekje na sredini februarja pa se je to spremenilo.

Na Tajskem sem namreč dobila okužbo rane na prstu, za katero so mi predpisali antibiotike in protibolečinske tablete. Cela dva tedna preostalega potovanja sem se počutila zelo utrujeno, brez energije in nasplošno ne najboljše. Vedela sem, da so zato krivi antibiotiki in vročina, sem se pa tudi zavedala, da mi je zaradi tega oslabel imunski sistem, zato sem tudi po prihodu domov zbolela.

Prvih par tednov po prihodu iz domov sem bila bolj kot ne zaprta v sobi, nisem imela motivacije da bi jo zapustila in počela kaj produktivnega. Pred odhodom sem se selila v novo stanovanje, zato mi je bila tudi ta sprememba okolja verjetno velik šok. Psihično sem bila na dnu, bila sem zelo anksiozna, nič me ni veselilo in poleg tega sem imela težave še drugje.

Minil je kakšen mesec, ko sem se končno začela počutiti normalno. Od takrat naprej je šlo z razpoloženjem vse samo še na boljše in danes se počutim zelo srečno, z dobrim mindsetom in veliko motivacije za življenje.

Problemi z aknami

Kar se tiče aken in problemov s kožo je tako – že celo življenje imam problematično mešano kožo. Pozimi je lahko zelo suha, poleti pa zelo mastna. V obdobju, ko sem jemala kontracepcijo, na mojo kožo ni imelo večjega vpliva, morda samo v dnevih pred mestruacijo, ko sem vedno dobila podkožne mozolje na bradi, na istem mestu. Teh se nisem morala znebiti z ničemer, samo čakala sem lahko, da so šli sami stran ali pa si jih stiskala kot nora (spoiler alert: ni se dobro končalo).

Par mesecev po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet so se začeli moji izbruhi aken, največ na predelu čeljusti, brade in ličnic. Na nosu sem imela ogromne pore, prav tako se mi je koža začela mastiti kot še nikoli prej. Aken nisem dobivala več le pred menstruacijo, ampak sem se vsak dan zbudila z kakšnim novim mozoljem, vsaj enkrat na teden pa z novim podkožnim na bradi.

Akne po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet
Tako je zgledala moja koža nekaj mesecev po prenehanju jemanja tabletk

Sedaj so se akne umirile (trkam). Sama sem omilila simptome z povečanjem vnosa zdravih maščob, b kompleks vitamini in s prenehanjem uživanja mlečnih izdelkov ter sladkorja (sladkor še vedno uživam, le v dosti manjših količnah). Pa tudi moja nova skincare rutina je veliko pripomogla k boljši koži.

Druge težave po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet

Prav tako sem se zredila za par kg, kar sicer večina ljudi ne opazi. Tega sem seveda večinoma kriva sama, se pa tolažim, da so k temu pripomogle tudi tabletke. Res sem si dovolila jesti vse, brez meje in razuma, pa tudi gibala se nisem niti približno dovolj, sploh v začetku obdobja brez kontracepcijskih tablet.

Že novembra 2018 sem začela uporabljati aplikacijo Flo, v kateri lahko beležiš kdaj dobiš mestruacijo ter ostale podrobnosti (bolečine, akne, teža itd.), ki jih potem aplikacija analizira in ti javi, če opazi kakšne nepravilnosti v tvojem ciklu. Jaz sem zadnje štiri mesece zmedeno čakala, da bom dobila mestruacijo, saj se je moj cikel čisto sesul. Enkrat je trajal 25 dni, drugič 30, najdlje brez menstruacije sem bila tudi 37 dni. Na to me je tudi opozorila aplikacija.

Screenshot iz aplikacije Flo ki prikazuje menstrualni cikel, ki je bil po prenehanju uporabe kontracepcijskih čisto sesut.
Analiza menstrualnih ciklov nekaj mesecev po prenehanju

Kljub nerednosti menstruacij pa se nisem počutila nič kaj drugače, tudi večjih nihanj v razpoloženju nisem občutila. Postala sem bolj odprta do druženja in spoznavanja ljudi, anksioznost je že skoraj izginila in resnično se počutim dobro in srečno. Prav tako sem začela zdravo jesti in obiskovati fitnes, kar je v zadnjem mesecu zagotovo pripomoglo k normaliziranju stanja.

Do danes se je moj menstrualni cikel čisto popravil, menstruacije so redne in točno po luninem ciklu. Tudi moja koža se je popravila in nimam več takšnih izbruhov aken. Kljub teh parih slabih mesecev, skozi katere sem šla po prenehanju jemanja tabletk, je bilo vse vredno!

moja koža danes

To je zaenkrat to, kar imam napisati o kontracepcijskih tabletah Hvala, če ste prebrale do konca! Za vsa vprašanja sem vam vedno na voljo spodaj pod komentarji, na instagramu ali na mailu.

Se slišimo kmalu, do takrat pa prečekirajte še ostale objave na mojem blogu! x

viri:

To sem Jaz – Kontracepcijske tablete

Sensa – Temna plat kontracepcijskih tablet

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *