Skincare 101: vse o negi kože

Moja skincare rutina

Po objavi o kontracepcijskih tabletah, kjer sem omenjala tudi svoje težave s kožo, ste mi pisale, če lahko z vami delim svojo skincare rutino. Odločila sem se, da namesto, da preprosto naštejem produkte, ki jih jaz uporabljam in ustrezajo meni, naredim obsežno objavo o negi kože. Pisala bom o aknah na splošno, kaj jih povzroča, kako ugotoviti svoj tip kože, kako sestaviti svojo skincare rutino, kako prehrana vpliva na akne, največje napake v skincare in nazadnje delim še svojo skincare rutino. Vse informacije, ki jih bom podala tu sem našla na spletu in jih preverila. Hkrati pa moram poudariti, da nisem kozmetičarka / dermatologinja, pišem le iz lastnih izkušenj in znanja. Veselo branje!

Kaj povzroča akne?

Akne so stanje kože, ki povzročajo nastanek večih vrst izboklin na površini kože. Te izbokline lahko definiramo kot ogrci, mozolji in bele akne (whiteheads). Pojavijo se, ko se pore zamašijo z odmrlo kožo ali oljem. Najpogostejše so pri najstnikih, ki gredo čez puberteto, saj njihovo hormoni povzročajo večjo proizvodnjo olja v žlezah.

Ponavadi gredo akne stran same od sebe, vendar se ponavadi spet pojavijo nove. Akne same po sebi niso nevarne za zdravje, nam pa lahko o našem zdravju povedo marsikaj. Načinov za zdravljenje je več: od nege kože do tablet in spremembe prehrane.

Obstaja več faktorjev, ki nam povzročajo mozolje. Eden izmed pomembnejših dejavnikov je dednost – če imate slabo kožo v družini, je velika možnost, da jo boš imel tudi ti. Drug faktor je prehrana – zahodna dieta, kot smo je vajeni je polna ogljikovih hidratov, sladkorja in procesirane hrane, kar pa je lahko velik povzročitelj aken. Prav tako imajo na akne velik vpliv hormoni, stres ter določena zdravila.

Kako ugotoviti svoj tip kože

Tip kože je povsem odvisen od posameznika in je deden, tako kot akne. Ne moremo ga spremeniti, lahko pa svojo skincare rutino prilagodimo in s tem rešimo težave, ki pridejo z našim tipom kože.

Obstaja preprost test, ki vam lahko pomaga pri ugotovaljanju vašega tipa kože. Zjutraj si obraz umijte s svojim čistilcem, vse ostale korake v negi kože pa preskočite. Čez kakšni dve uri vzamite tanko plast papirnate brisače in jo položite na tri dele obraza – čelo, ličnico in brado. Na predelih, kjer se bo brisača prijela kože in postala mastna, imate masto kožo. Če pa bo brisača padla iz kože in se ne bo prilepila pa pomeni, da imate tam suho kožo.

Več o temu in o tipih kože pa v tem videu:

Kako si sestaviti svojo skincare rutino

Meni je pri sestavljanju osnovne skincare rutine zelo pomagal tale video od Beauty Within, kjer govorita o vseh pomembnih delih nege kože in zelo dobro razložita zakaj je kakšen produkt pomemben.

Osnovni izdelki v negi kože

Najbolj pomemben del skincare rutine je čistilec kože. Izbrati je potrebno takega, s ph faktorjem okoli 5.5 in primernega za vaš tip kože.

Druga pomembna stvar je tonik ali piling kože. Tonik kožo dodatno navlaži in pomaga pri vpijanju nadaljnih sestavin, piling pa odstrani odmrle delčke kože in da koži sijaj in svežino.

Naslednja je vlažilna krema, ki jo nanesemo kot zadnji korak pred nanosom sončne kreme. Je pomembna za vse tipe kože, tudi za mastno.

Zadnja pa je krema za sončenje. Zelo pomembna v vsaki jutranji rutini, saj preprečuje zgodnje znake staranja in ščiti kožo pred fotopoškodbami.

Zelo pomembna stvar pri sestavljanju nove rutine pa je tudi, da nove izdelke uvajamo postopoma, in ne zamenjamo kar vsega naenkrat. Samo tako lahko namreč ugotovimo, če nam kakšen izdelek ne ustreza in ga tako izločimo. Prav tako pa je to manjši šok za kožo, ki ne ve, kako bi se odzvala na toliko novih izdelkov naenkrat. Kar se tiče uvajanja kislin in serumov z večjo koncentracijo, pa je bolje, da jih uvajamo v svojo rutino po enega na teden, z enotedensko pavzo med izdelki, da vidimo, ali nam ustreza. Hkrati je potrebno paziti tudi, da ne uporabljamo izdelkov, ki lahko med sabo reagirajo, zato je nujno, da si pred uvedbo novega izdelka preberemo čim več.

Koža in prehrana

Na nastanek aken vpliva veliko različnih faktorjev, ena izmed njih je tudi prehrana. Ker pa smo si vsi različni, ni univerzalnega recepta, česa se izogibati, da ne bomo imeli aken.

Najbolj pogosti povzročitelji aken so rafinirarni sladkor (sladke in gazirane pijače, živila z dodanim sladkorjem) in žitarice (izdelki iz bele moke, beli riž) in mlečni izdelki, fast food (mastna, visoko kalorična prehrana z veliko soli) in alkohol.

Kako se lotiti izločevanja živil?

Najlažje je narediti plan in se en mesec strogo izogibati eni izmed zgoraj naštetih skupin (lahko pa tudi večim). To pomeni, da te vrste živil sploh ne zaužijemo. Ampak, diete se lotimo previdno. Če bomo kar naenkrat odrezali vsa živila, ki smo jih prej jedli na dnevni bazi, bo naš apetit po teh živilih samo še večji in lažje se bomo prekršili. Najbolje je začeti počasi, videti napredek (več energije, manj aken itd.) in potem nadaljevati z izločanjem. Hkrati z izločanjem pa moramo v dieto uvesti tudi druga, bolj zdrava živila. Priporočen je vnos temne zelenjave, rumenega in oranžnega sadja, lososa in ostalih rib z omega 3 maščobami, oreščkov, polnozrnatega kruha, temnega riža, kvinoje, stročnic (fižol, grah, leča), paradižnika, borovnic ipd.

Kako prilagoditi dieto in se je držati?

Pri sebi sem opazila, da mi največkrat mozolje povzroči sladkor, mlečni izdelki in alkohol. Sem velika ljubiteljica ogljikovih hidratov in čokolade, zato se stroge diete zaenkrat še težko držim. Iz dnevnih obrokov sem izločila večino zgoraj našetih živil, ker sem našla veliko bolj zdravih alternativ, zato se te diete lažje držim. Še vseeno pa si seveda kdaj pa kdaj privoščim kakšno pico ali burger.

Namesto testenin iz bele moke sem v Hoferju našla polnozrnate testenine za skoraj isto ceno, zato zdaj raje jem te. Prav tako sem tam našla proteinski kruh Lunin kruhek, ki je iz polnozrnate moke, vsebuje manj ogljikovih hidratov, je bogat s proteini in semeni ter ima zelo dober okus. Zelo rada imam tudi čokolado, ampak se je strogo izogibam, saj se naslednje jutro po zaužitju vedno zbudim s kakšnim novim mozoljem. V Hoferju imajo na novo čokolado brez sladkorja Choceur, mlečno in temno, ima pa božanski okus in samo 1,5g sladkorja na 100g. Torej, za vsako stvar se lahko najde bolj zdrava alternativa.

Največje napake v skincare rutini

Odkar sem odkrila youtuberko in blogerko Susan Yara, sem ugotovila, da sem v svoji rutini delala ogromno napak. Tukaj delim najbolj pogoste.

Robčki za odstranjevanje ličil

Odstranjevanje ličil z robčki ni samo slabo za okolje (veliko odpadnega materiala za brezveze) ampak ima tudi velik vpliv na staranje kože. Večino nas, ki uporabljamo ali smo uporabljale robčke za odstranjevanje ličil, smo to želele storiti čim hitreje, zato nismo pazile, kako grobe smo do svoje kože. S hitrimi gibi in vlečenjem kože iz ene strani na drugo jo raztegujemo in s tem pospešujemo staranje kože in nastanek gubic. Hkrati pa kože niti ne očistijo dovolj, da bi bil to naš edini korak v negi kože, saj umazanijo preprosto prestavljajo iz ene strani na drugo in je ne očistijo dovolj. Vso to drgnjenje in prestavljanje mikrodelcev pa kožo tudi iritira, zato večkrat opazimo, da je rdeča, kar je velik NE ko pride do nege kože. Rdečica namreč v večini primerih pomeni, da je koža razdražena in se na produkt ne odziva pozitivno.

Prehitro umivanje obraza

Tudi sama sem bila kriva te napake, saj sem vedno samo hitela, da bi čimprej odstranila ličila, umila obraz, nanesla kremo in šla v posteljo. Potem pa sem ugotovila, da s tako hitrim čiščenjem delam več škode kot dobrega. Obraz bi si namreč morali umivati vsaj 30 sekund, idealno 60. To velja tudi pri double cleanse, kjer se najprej odstrani ličila, potem pa še očisti kožo.

Uporaba napačnega čistilca za obraz

Največkrat za umivanje obraza uporabljamo čistilne gele, ki se zelo spenijo. Ti pa vedno niso najboljša izbira, saj iz kože poberejo preveč, ne samo nečistoče. Zelo pomembna je izbira čistilca s pravim ph. Za kožo je idealen ph nekje okrog 5.5, ki kožo še vedno lepo očisti, ampak ne odstrani hranilnih snovi in po umivanju ne “zateguje” kože.

Uporaba pregrobih pilingov za obraz

Razlikujemo med mehanskimi in kemičnimi pilingi. Mehanski so pilingi z majhnimi delci kot so semena sadja, sladkor in ostalo. Takšni pilingi v večini primerih vsebujejo prevelike delce, da bi bili varni za uporabo na obrazu, saj lahko povzročijo mikropoškodbe (majhne zareze v koži), ki jih je težko obnoviti. Po uporabi le teh je koža razdražena in rdeča, kar je še en znak, da so za kožo čisto pregrobi in se jih moramo izogibati. Kemični pilingi so veliko boljša izbira (pod nadzorom izučene osebe), saj s pomočjo kislin odstranimo zgornji sloj povrhnjice in ne poškodujemo kože.

Korejska skincare rutina

Korejke so znane po popolni, svetli in sveži koži, ki pa ne pride sama od sebe. Za svojo rutino uporabljajo namreč kar 10 korakov, ki se jih resno držijo. Sama se držim le double cleanse, celotno rutino pa naredim mogoče 1x na mesec, ko mislim, da moja koža potrebuje malo več pozornosti.

Korejska rutina gre tako:

  1. Odstranjevalec na oljni bazi (za odstranjevanje ličil)
  2. Odstranjevalec na vodni bazi (gel čistilec, za globinsko čiščenje)
  3. Piling (za odstranjevanje odmrle kože in nečistoč)
  4. Tonik (kožo hidrira in pomaga pri vpijanju ostalih izdelkov)
  5. Esenca (zelo pomemben del v korejski negi kože, pomaga pri vpijanju drugih izdelkov v kožo ter je ponavadi obogatena z veliko hranilnimi sestavinami)
  6. Serum in ampula (velike koncentracije določenih hranilnih snovi v obliki seruma ali ampule)
  7. Olje za obraz (dragoceno olje, obogateno z vitamini za sijočo in navlaženo kožo)
  8. Krema za oči (krema, ki je namenjena predvsem za predel okoli oči, ki zavira nastanek gubic in ta del dobro navlaži)
  9. Vlažilna krema (krema, ki nekako za zaklene vse ostale korake v kožo, saj je ponavadi goste teksture, ter jo navlaži)
  10. SPF ali nočna maska (korejke hiše ne zapustijo brez visokega faktorja SPF, zato je to nujen del v jutranji rutini. Zvečer pa si nanesejo posebej formulirano nočno masko, ki deluje tako, da kožo celo noč vlaži in hrani)

Kot sem že napisala je ta rutina zame osebno za vsak dan čisto predolga in prezahtevna, pri moji koži pa je tudi tako, da je manj več. Zato tako intenzivno nego prihranim za posebne priložnosti.

Nekaj malega o moji koži

Sama se s problematično kožo ukvarjam že odkar je nastopila puberteta, nikoli nisem imela popolne kože in iskreno, nikoli nisem dobro skrbela zanjo. Do zdaj, seveda. Moja koža še vedno ni popolna, še vedno imam mozolje, ampak sem se naučila to sprejeti in poskušati stanje kar se da izboljšati z nego kože in pravilno dieto.

Po prenehanju jemanja tabletk se je moje stanje kože tudi zelo poslabšalo, pred kakšnim letom sem se zato začela zanimati za nego kože, ne več samo za ličila. Ugotovila sem, da lahko z ličili stanje svoje kože preprosto skriješ, a ko si jih odstraniš, je koža še vedno v istem stanju kot prej, včasih celo še hujša, če ličil ne odstranjuješ do konca. Vedno sem dajala poudarek na dobre, prekrivne pudre in korektorje ter se naučila zelo dobro skrivati slabo stanje svoje kože. Sedaj sem se sprejela takšna kot sem, in me ni niti na najhujši skin day strah zapustiti hiše brez ličil. Vem pa, da je nega kože zelo pomembna in da težave ne izginejo same od sebe.

Moja koža pred dobrim mesecem, ko je bilo stanje najhujše, in moja koža danes, ko zanjo lepo skrbim s primernim skincare.
Prej in potem moje kože

Moja koža je mešana – imam masten t zone (čelo in nos), ostali del pa je normalen do suh (sploh pozimi). Mešana koža je precej pogosta, čeprav veliko ljudi misli, da obstaja samo suha ali mastna. Najti skincare rutino, ki ustreza mešani koži, pa je seveda bolj zahtevno kot za kožo, ki je le suha ali le mastna.

Veliko sem eksperimentirala, da sem spoznala, kaj moja koža zares rabi. Od tega, da sem za svojo kožo uporabljala le robčke za odstranjevanje ličil in niveino kremo, do nege kože v 10ih korakih po korejski tehniki. Danes imam jutranjo in večerno rutino, ki se čez teden nekoliko spreminja, saj uporabljam različne izdelke, ki niso primerni za vsakdan.

Moja skincare rutina

Moja skincare omarica
Moja skincare omarica

Moja skincare rutina je precej zakomplicirana. Definitivno ne bo ustrezala vsem, saj imamo vsi različno kožo, ki drugače reagira na izdelke. Mojo rutino lahko poskusite, če imate podobno kožo kot jaz (kakšno imam sem napisala zgoraj), uvajanja novih izdelkov pa se lotite previdno in nujno vsak dan nanašajte SPF!

Uporabljam večinoma izdelke The Ordinary in par izdelkov korejske kozmetike.

Jutranja skincare rutina

Zjutraj si najprej umijem obraz z gelom za čiščenje Cosrx Good Morning. Uporabim brisačko, ki jo imam samo za obraz (kupiš jih lahko v Tedi ali Primark za par eur) in jo uporabim maksimalno 2x, da osušim kožo. Obrižem jo nežno, s tapkanjem in ne z vlečenjem. Potem na suho kožo nanesem The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1%, ki poskrbi za čiščenje por in zmanjšuje temne madeže. Pustim, da se serum skoraj do konca vpije, nanesem ga tudi na vrat in dekolte. Čez nanesem The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA, ki zgornjo plast kože dobro navlažijo in zaščitijo. Čez nanesem La Roche Posay Anthelios XL kremo z zaščitnim faktorjem, kar je nuja pri negi kože s kislinami, pa tudi drugače preprečuje poškodbo povrhnjice in znakov staranja. Potem začnem z nanašanjem ličil.

Večerna skincare rutina

Držim se double cleanse rutine, kot jo poznajo korejke. Najprej odstranim ličila iz oči z vatico in oljnim odstranjevalcem tako, da jo nekaj sekund držim na veki, potem pa rahlo povlečem, da odstranim vsa ličila. Če si z odstranjevanjem okoli oči preveč agresivna, se ti bo to hitro maščevalo, sploh s pojavom gubic. Ko odstranim vsa ličila iz oči se lotim ostalega obraza. Vzamem 3 do 4 pumpice Balea Cleansing Oil in si s tem umijem obraz ter spiram z vodo, dokler ne ostane nič več olja in ličil. Potem vzamem čistilni gel Cosrx Good Morning in si še enkrat umijem obraz, da odstranim res vse nečistoče. Kožo osušim.

Tukaj pa se stvari malo zakomplicirajo – izmenično uporabljam namreč 4 stvari za svojo kožo. 1x – 2x na teden (poleti 1x na dva tedna, saj je koža zelo občutljiva na uv) uporabim The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution, pustim na koži 7-10 min in sperem (ne uporabljaj, če si nova v negi kože s kislinami, saj lahko narediš več škode kot koristi). To je kemični piling, s katerim odstraniš zgornjo plast povrhnjice in dosežeš bolj svetlo, čisto kožo. Rezultati se čutijo takoj (mehkejša koža), a deluje le ob uporabi na dolgi rok. Nujna je uporaba zaščitnega faktorja 50!

Poleti raje uporabljam The Ordinary Glycolic Acid 7% Toning Solution 1x na teden. Nanesem na vato in tapkam po celem obrazu. Nujna je uporaba zaščitnega faktorja 50!

Poleg tega uporabljam še The Ordinary Retinol 0.5% in Squalane 2x na teden, ki izboljša videz finih linij na obrazu, zdravi fotopoškodbe in staranje kože. Obstaje več različnih formul, začne se z najmanjšim procentom in se povečuje po porabi stekleničke.

Začela pa sem tudi z uporabo Klairs Freshly Juiced serumom z vitaminom C, ki odstrani znake utrujenosti in koži povrne svežino. Zaenkrat uporabljam 2x na teden, lahko pa se ga uporablja tudi vsak dan.

Včasih pa preprosto nanesem The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% tudi zvečer, če je moja koža polna aken.

Vse te serume nanesem na obraz, preostanek pa tudi do vrata ter dekolte. Občasno uporabim še kakšno sheet masko, preden nanesem serum.

Po serumih vedno nanesem še The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA, da kožo navlažim.

Katere skincare izdelke vam priporočam?

Moji najljubši cenovno dostopni izdelki so od The Ordinary. Imajo veliko ponudbo izdelkov za problematično kožo, za antiage, kreme, serume, pilinge, skratka – vse. Edina stvar, ki je pri tej znamki mogoče malo negativna je to, da ni najbolj primerna za začetnike v negi kože. Če o sestavinah ne veste dosti, se ne boste tako lahko znašle glede tega kaj kupiti za svojo kožo. S tem problemom sem se srečala tudi jaz, pomagalo pa mi je, da sem naredila obsežno raziskavo, primerjala vse ocene teh izdelkov in si izpisala tiste, za katere sem ugotovila, da bi ustrezali moji koži. Veliko uporabnih informacij sem našla na youtube ter na strani influenster, kjer uporabnice napišejo svoje mnenje izdelkov.

Nakup izdelkov The Ordinary priporočam preko cultbeauty.com, sploh če jih boste kupile več, saj je cena tam najbolj ugodna. Če pa želite nakup opraviti v slovenskih spletnih trgovinah pa je ta znamka na voljo na beautyology.eu (koda insta10 ti prinese 10% popust) in superskin.si.

Druga znamka, ki sem jo odkrila šele pred kratkim in me je res pozitivno presenetila je korejski Cosrx. Začela sem z uporabo njihovega gela za umivanje Good Morning, ki me je preprosta navdušil, po kratki raziskavi pa sem našla še par izdelkov, ki jih bom v prihodnosti zagotovo testirala. Prav tako uporabljam njihove Acne Pimple Master nalepke, ki jih na mozolj prilepim zvečer, zjutraj pa se zbudim skoraj brez. Kupite jo lahko na notino.si.

Ker sem tudi velika ljubiteljica sheet mask, seveda ne bo šlo brez omembe le teh. Obožujem sheet maske znamke Missha in Korika. Obstaja milijon različnih mask, za različne tipe kože in različne namene!

Zaključek

To pa je vse za to objavo, upam, da vam bo koristila in veliko sreče pri vaši koži! Za vsa vprašanja glede objave mi lahko pišete na instagram ali na mail, komentar pa lahko pustite spodaj.

Hvala za branje!

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *