Najboljše sončne kreme za obraz┃kemične, mineralne, reef safe

Najboljše sončne kreme za obraz┃kemične, mineralne, reef safe

Živjo! Dobrodošla (nazaj) na mojem blogu. Tokrat sem se razpisala o mojih najljubših sončnih kremah, ki sem jih preizkusila v zadnjem letu. Vse od navadnih drogerijskih do dražjih, luksuznih znamk. Preizkušala sem kemične in mineralne sončne kreme in iskala mojo idealno. Tu je seznam mojih favoritov leta 2021!

Zakaj je priporočljivo vsakodnevno nošenje sonče kreme?

O tej temi sem se razpisala že lani, ko sem par mesecev preživela v izredno sončni Malagi in sem se poglobila v pomembnost nošenja sončne kreme. Podrobnosti si lahko prebereš v tej angleški objavi Sunscreen 101.

Da povzamem – nošenje sončne kreme vsak dan ščiti našo dragoceno kožo pred vplivi UVA in UVB žarkov. UVB žarki so tisti, ki povzročijo vidne opekline in so najmočnejši prav poleti. UVA žarki pa so enako intenzivni skozi celo leto in žarijo tudi čez oblake, zato nas izgovori kot so “Ah, saj danes pa ni sonca.” ne rešijo pred škodo, ki jo povzročijo. Poleg tega, da nas “napadajo” čez celo leto, prodrejo tudi globlje kot UVB žarki, zato tudi povzročajo kožnega raka in prehitro staranje kože. Poškodbe, nastale z UVB žarki zelo težko popravimo, zato je najboljši pristop nošenje sončne kreme vsak dan.

Kako dolgo zdrži zaščita sončne kreme in kako jo ponovno nanesemo?

Po številnih raziskavah na to temo so prišli do zaključka, da je sončna krema najbolj učinkovita in nudi največjo zaščitenost prvi dve uri po pravilnem nanosu. Z vsako izpostavljenostjo soncu se namreč sončne kreme razgradijo, saj vpijajo UV žarke in s tem izgubijo svojo moč.

Jaz si sončno kremo nanesem zjutraj, pred odhodom v službo. Nanesem jo kot zadnji korak v moji skincare rutini in počakam vsaj 15 minut (v tem času si pripravim zajtrk), da se vpije. Potem nanesem še ličila in sem pripravljena za odhod. Ker delam v pisarni, ki nima preveč dnevne svetlobe, si sončno kremo ponovno nanesem šele pred odhodom iz službe. Včasih uporabim kar puder v prahu z spf 30 (super mi je Clinique Sun Mineral Powder), ki ga nanesem čez puder, če pa vem, da bom dlje časa na soncu, pa si nanesem še en sloj sončne kreme kar čez ličila. Pri tem pazim, da jo dobro razmažem in vtrem v kožo, včasih pa nanesem še en sloj BB kreme, da “znormaliziram” svoj izgled. Ugotovila sem, da mi zelo ustreza nanos z gobico za puder, saj lepo “zablenda” vse in mi ne uniči celega mejkapa.

Kemične ali mineralne sončne kreme?

Večna debata v krogih skincare navdušencev – katere sončne kreme so boljše? Mineralne sončne kreme so spojine naravnega izvora, vsebujejo Titanium Oxide ali/in Zinc Oxide, torej lahko izbiramo samo med tema. Kemične sončne kreme pa so laboratorijsko narejen spojine, poznamo pa jih ogromno.

Splošno znano je, da so mineralni filtri bolj primerni za občutljivo kožo, ker so naravnega izvora in je ne dražijo. Edini minus, ki odvrne veliko ljudi je bel filter na koži, ki je opazen še dolgo po nanosu. Nove formulacije mineralnih filtrov ciljajo na izničenje oziroma občutno zmanjšanje te beline, zato lahko že danes dobimo čisto uporabno mineralno sončno kremo, ki nas ne spremeni v duha. Ponavadi so mineralne sončne kreme bolj goste in “težke”, zato lahko dajejo neprijeten občutek na koži. Priporočljivo se je izogibati nano mineralnim filtrom, saj so škodljivi za morski ekosistem.

Kemični filtri so lažji za nanos, ne pustijo belega filtra, ampak imajo tudi manjšo pokritost in jih težje enakomerno nanesemo. Prav tako lahko dražijo občutljivo kožo in oči, lažje pa jih je tudi obrisati in od-znojiti, zato ponavadi niso tako zanesljivi kot mineralni. Pri nakupu bodimo pozorni, da na morju uporabljamo “reef safe” sončne kreme, ki ne škodijo morskemu ekosistemu.

Povzeto po članku tixibeauty.com

Moje najljubše sončne kreme

Imam mešan tip kože in tolerantno kožo, kar pomeni, da me določene sestavine v kremah, ki so za občutljivo kožo lahko škodljive, ne zmotijo. Bom pa kljub temu napisala, pri katerih kremah morate biti pozorni tisti, z občutljivo kožo. Napisala bom tudi glavne sestavine in zakaj je meni osebno sončna krema všeč. Ker pa smo si različni in vsi izdelki ne ustrezajo vsem, si mojo oceno teh sončnih krem jemljite bolj kot vodilo in ne kot zapoved. Če vam sončna krema ne ustreza ne obupajte in preizkusite kakšno drugo, sem prepričana, da boste našli svojo najljubšo!

Heliocare 360° Mineral Tolerance Fluid

Heliocare 360° Mineral Tolerance Fluid mineralna sončna krema la roche posay najboljša sončna krema
Heliocare 360° Mineral Tolerance Fluid

Moja absolutno najljubša sončna krema je od znamke Heliocare. Je mineralni zaščitni fluid za obraz z SPF 50 in je rahlo obarvana. Je sončna krema, h kateri se vedno z veseljem vračam (verjetno tudi zato, ker me vonj spominja na Malago), ker vem, da me ne bo razočarala. Kljub temu, da je mineralna, ne pusti belega obraza, saj je rahlo obarvana. Ampak brez skrbi, ta rahla obarvanost prav tako ne pušča madežev na oblačilih, saj je krema hitro vpije in posuši.

Tekstura je bolj tekoča kot navadne sončne kreme na tem seznamu, se pa kljub temu lepo vpije.

Aktivne sestavine Titanium Oxide in Zinc Oxide, kar nudi širok spekter zaščite proti UV žarkom. Vsebuje pa tudi Aluminum Oxide, ki lahko v večjih količinah povzroča hormonska neravnovesja, in Oleyl Alcohol, ki ni primeren za občutljivo in problematično kožo. Je reef safe.

Trenutna cena na Notino je 19,80 eur / 50ml. To se mi zdi primerna cena za tako dobro sončno kremo.

La Roche Posay Anthelios Shaka 50 SPF

Super sončna krema za občutljivo kožo, saj ne vsebuje parfumov in iritantov. Se hitro vpije in ne pusti belega filtra. Super deluje tudi kot podlaga za ličila.

Tekstura je tekoča in lahka, ko se posuši ima mat izgled.

Vsebuje širok spekter UV filtrov z visoko učinkovitostjo. Prav tako je dobro odporna na vodo. Kože ne zmasti, zato je super za mastno kožo in za uporabo poleti. Reef safe.

Trenutna cena na Notino 16,90 eur za 50 ml – super cena.

Garnier Ambre Solaire Sensitive Advanced

Zelo podobna zgornji sončni kremi od LRP, s tem da je občutno cenejša. Prav tako primerna za mastno kožo, saj se posuši v bolj mat verzijo.

Je mineralna sončna krema s skoraj identičnimi sestavinami kot Shaka. Edina razlika je izrazit, a ne neprijeten vonj, ki lahko nekatere odvrne od uporabe. Reef safe.

Trenutna cena na Notino je 8,50 eur – zelo ugodna cena.

CLINIQUE SPF 30 Mineral Sunscreen Lotion

CLINIQUE SPF 30 Mineral Sunscreen Lotion mineralna sončna krema la roche posay najboljša sončna krema
CLINIQUE SPF 30 Mineral Sunscreen Lotion

To sončno kremo sem naročila, ker jo je na svojih storijih priporočila Antiageana. Je super krema za poleti, pozimi mi namreč mi malenkost izsuši kožo. Super se nanaša, ne pusti belega filtra in se lepo usede v kožo.

Tekstura je gostejša in zato krema rabi malenkost dlje časa, da se posuši na koži in jo je treba lepo razmazati.

Vsebuje 3.2% Titanium Dioxide in 2% Zinc Oxide, mineralna filtra, kar ponovno nudi širok spekter zaščite proti UV žarkom. Edina slabost je Phenoxyethanol, ki je parfum, zato mogoče ni primeren za občutljivo in aknasto kožo. Je reef safe.

Trenutna cena na Notino je 24,90 eur za 125 ml – jaz kupujem kar večje pakiranje, ki se prodaja kot sončna krema za telo, a so sestavine iste kot v manjši embalaži za obraz. Zelo cenovno ugodno in res dolgo zdrži.

Neostrata Defend SPF 50

Odlična mineralna krema, primerna tudi za občutljivo in problematično kožo. Hitro se vpije v kožo in je super podlaga za pod ličila. Edina slabost je rahla obarvanost, ki lahko pusti madeže na svetlejših oblačilih, saj se ne posuši čisto. Ta problem se reši, če čez sončne kreme nanašate ličila in jih zafiksirate.

Tekstura je prav tako tekoča, podobna tisti od Heliocare saj je prav tako obarvana.

Vsebuje Zinc Oxide in Titanium Dioxide, dva odlična mineralna filtra z dobro zaščito pred soncem. Vsebuje tudi 4 anti-age sestavine, med njimi tudi vitamin E. Proti koncu seznama sestavin se najde tudi silikon in parfum, ki pa v tako malih količinah ne draži kože in je zato krema primerna tudi za občutljivo kožo. Reef safe.

Trenutna cena na Notino je 31,00 eur za 50 ml – visoka cena za visoko kvaliteto.

Elizabeth Arden Eight Hour Cream Sun Defense SPF 50

Elizabeth Arden Eight Hour Cream Sun Defense SPF 50 mineralna sončna krema la roche posay najboljša sončna krema
Elizabeth Arden Eight Hour Cream Sun Defense SPF 50

Moje novo odkritje je tale “high end” sončna krema znamke Elizabeth Arden. Zame je odlična nadomestitev za mojo ljubo Purito Centella sončno kremo, ki je na testih dobila tako slabo oceno za UV zaščito. Ima izrazit zeliščni vonj, ki me nekako spominja na origano, a (vsaj zame) ni moteč, ampak prav prijeten.

Tekstura je dosti gostejša kot od Purito, nanaša se kot nočna krema. Zelo hitro se vpije in daje občutek navlažene kože. Super za pod ličila.

Ima kar 6 UV filtrov, vsi so kemični. Nudi visoko zaščito pred soncem. Zaradi parabenov in parfumov ni primeren za občutljivo in aknasto kožo, saj jo lahko razdraži. Je pa res, da dražje znamke ponavadi vsebujejo bolj kakovostne sestavine, zato ti parabeni in parfumi niso tako škodljivi kot tisti, ki jih najdemo v cenejših produktih. Ni reef safe.

Trenutna cena na Notino je 25,00 eur za 50 ml, kar je primerna cena za high end znamko.

Caudalie Suncare SPF 30

Caudalie Suncare SPF 30 mineralna sončna krema la roche posay najboljša sončna krema
Caudalie Suncare SPF 30

Ena izmed prvih sončnih krem, ki sem jo kupila. Vsebuje mešane filtre, tako kemične kot mineralne in koži daje vlažilen občutek, kot navadna dnevna krema. Je super za pod ličila, saj se hitro vpije. Po mojih izkušnjah ni primerna za mastni tip kože, saj se, sploh poleti, hitro zmasti in povzroči, da se koža sveti.

Tekstura je gostejša a se kljub temu hitro vpije, kot navadna dnevna krema.

Kot sem že omenila vsebuje mineralne in kemične filtre, in je reef safe. Ni primerna za problematično kožo, prav tako ne za občutljivo zaradi vsebovanja parfumov. So pa ti parfumi “dražje” sestavine, zato niso toliko škodljivi kot cenejši.

Trenutna cena na Notino je 20,50 eur za 50 ml – zmerna cena.

To je to!

Hvala, če si prebrala do konca! Upam, da najdeš svojo idealno sončno kremo in začneš/nadaljuješ z vsakodnevno uporabo. Če te zanima še več o moji obsesiji z nego kože in s sončnimi kremami, pokukaj pod kategorijo beauty na mojem blogu!

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published.