Suha koža pozimi │ najboljša kozmetika za zimski čas

nega suha koža pozimi skincare notino aliciasimonic

Veliko izmed nas se vsako zimo bojuje z luskasto, suho kožo. V tej objavi vam razložim, zakaj je naša koža pozimi bolj nagnjena k izsušenosti, kaj jo povzroči in katere izdelke morate dodati v svojo rutino da zavarujete svojo kožo pred vplivi zime.

Zima in suha koža

Vsi vemo, da je pozimi zrak zunaj hladnejši, hkrati pa tudi bolj suh. Pomanjkanju vlage ne uidemo tudi v notranjih prostorih, saj ogrevanje prostorov prav tako pripomore k suhem zraku. Vse to povzroči hitrejše izparevanje vlage iz naše kože, zato jo moramo pozimi še dodano zavarovati pred izgubo le-te.

Kako negovati suho kožo

Poleg nege kože si lahko pomagamo tudi z nekaj preprostimi koraki, ki bodo pomagali, da naša koža ne bo izgubljala vlage tako zelo hitro.

Doma lahko zrak vlažimo z vlažilcem zraka. Sama rada vodi dodam še nekaj kapljic eteričnega olja, da moj dom diši in hkrati vlaži mojo kožo.

Vsi imamo radi vroče, dolge prhe, sploh pozimi. Žal pa tudi ta navada škodi naši koži. Dolge prhe namreč sperejo preveč mastne plasti kože in tako povzročijo dodatno izgubo vlage. Škodijo nam lahko tudi pregrobi geli za tuširanje, zato lahko pozimi preklopimo na gele na oljni bazi. Prav tako se izognimo grobem brisanju z brisačami, ki poškodujejo našo občutljivo in suho kožo. Po prhanju je priporočljivo, da takoj nanesemo losjon, zato da koža v sebi zadrži največ vlage možno.

Nega suhe kože na obrazu

Sama imam mešan tip kože – mastna koža po t-zoni in suha koža ob straneh. Pozimi seveda prevlada suha koža, zato v svojo rutino vedno dodam kak dodaten korak, da moja koža ostane navlažena in nahranjena. Zvečer naprimer poleg kreme dodam še olje in včasih tudi vazelin, ki prepreči uhajanje vlage čez noč. Tako zgleda moja večerna nega suhe kože:

1. Odstranjevanje ličil in umivanje obraza z oljnim čistilcem

To je prvi korak v procesu double-cleansing metode, ki mi je pomagala spraviti mojo problematično kožo v red. Uporabljam Missha Super Off globinsko čistilno olje, ki ga nanesem na suho kožo. Olje masiram v kožo vsaj dve minuti in s tem odstranim ličila ter drugo površinsko umazanijo, ki se je na mojem obrazu nabrala čez dan. Potem olje dobro sperem iz obraza in nadaljujem z drugim čistilcem.

2. Umivanje obraza s čistilnim gelom

Drugi korak je globinsko čiščenje kože z gelom, ki vsebuje aktive. Moj najljubši čistilni gel je Neostrata Clarify, ki vsebuje mandelično kislino in 4% PHA/AHA kisline, ki globinsko čistijo in odstranijo odvečno maščobo. Ta čistilec bi priporočila vsem z mastno in mešano kožo, tistim z zelo suho kožo pa bi raje priporočila bolj nežen čistilec Cosrx Salicylic Acid Cleanser. Tudi ta čistilec masiram v kožo vsaj kakšni dve minuti, ponavadi uporabim sonični čistilec obraza, ki temeljito očisti kožo in jo hkrati zmasira. Po tem temeljito sperem obraz, tako da na njem ne ostane niti malo čistilca.

3. Hialuronska kislina

Obraza ne osušim, ampak pustim, da je še malo vlažen. Hialuronska kislina namreč potrebuje vlago, na katero se veže in tako vlaži našo kožo. Moja najljubša hialuronska je Vichy Mineral 89, ki je ne zamenjam za nič. Ko jo nanesem, počakam kakšno minutko preden nadaljujem, da se koža posuši.

4. Aktivi

Zima je čas za retinol in AHA/BHA in glikolne kisline, saj UV žarki niso tako močni, in se zato možnost fotopoškodb zmanjša. V primeru, da uporabim AHA/BHA ali glikolno kislino, preskočim hialuronsko kislino in aktive nanesem takoj po čiščenju kože. Če vam kisline in njihova varna uporaba še niso znane, si preberite mojo objavo Skincare 101. Pri uporabi aktivov je NUJNA uporaba spf 50 vsak dan (sončno kremo seveda uporabljajte vsak dan, ne glede na to ali ste prejšnji večer nanesli aktive ali ne;)).

5. Krema in olje

Zadnji in najbolj pomemben korak v zimski rutini nege kože je definitivno nanos kreme in olja. Jaz kremo in olje zmešam in nanesem naenkrat, če pa želite ta dva produkta nanesti ločeno, najprej nanesite kremo in potem olje. Pozimi uporabljam korejsko kremo za obraz znamke Pyunkang Yul Nutrition Cream, ki vsebuje karitejevo maslo in makadamovo olje. Super krema za res suho kožo pa je Bioderma Hydrabio Masque, ki obnavlja naravno navlaženost in ne maši por. Kremi dodam olje, izmenično pa uporabljam več različnih vrst. Moja dva favorita sta Revolution Skincare Night Restore Oil in Gold Elixir.

* Bonus korak – Gua Sha

Ko je moja koža dovolj navlažena, uporabim še Gua Sha in zmasiram svoj obraz. Tako zmanjšam nabuhlost obraza in izklesam svoje obrazne poteze. Vse podrobnosti in prednosti Gua Sha masaže pa si lahko preberete tukaj.

Slugging

nega suha koža pozimi skincare notino aliciasimonic glass skin slugging

Še ena skrivnost, ki je pred kratkim postala velik trend v negi kože je slugging. Verjetno ste že kje zasledili trend “glass-skin”, kjer je koža nahranjena in navlažena tako, da je viden zdrav sijaj. Ta trend prihaja iz Južne Koreje, vodilne države v negi kože in inovacij na tem področju. Slugging je zadnji korak v naši nočni rutini – po nanosu kreme in olja na kožo nanesemo še tanek sloj vazelina. Ja, vazelina. Tako namreč preprečimo izgubo vlage, saj gosta tekstura vazelina prepreči uhajanje vlage iz zgornjih slojev kože. Seveda tega ne smemo početi vsaj dan, saj mora koža vseeno izgubiti vsaj nekaj vlage, je pa super kot dodatna nega vsakih nekaj dni, 1-2x na teden. Za ta korak uporabimo navaden, brezbarven, klasičen Vazelin.

To je vse od mojih nasvetov za suho kožo. Upam, da vam ta objava pomaga do čiste, navlažene kože! Za več objav o negi kože pa si poglejte še ostale objave pod zavihkom Skincare. Se slišimo kmalu x

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published.